top of page

Acasă / Biserica / Biserica veche

"Biserica este tindă a Raiului, casă a lui Dumnezeu, poartă a Cerului şi loc al Împlinirilor"

 

IniÈ›iatorul construirii noii parohii din Pajura È™i principalul ctitor al bisericii din lemn din care, mai târziu, È™i-a tras seva È™i biserica mare din piatră a fost domnul 

Vasile Vișinescu, nepot de preot și ginere de preot, care s-a numărat și printre

ctitorii bisericii din Tomșanca (jud. Argeș) în anii grei pentru ortodoxia din România de dinainte de 1989. Biserica de lemn din Pajura a fost pornită prin donațiile sale, el având între enoriași principala contribuție materială pentru ridicarea bisericii.

Mai mult, prin felul său de a fi È™i prin relaÈ›iile sale a strâns în jurul său È™i al proiectului construcÈ›iei bisericii oameni cu dare de mână È™i dornici să se implice în Ã®nfiinÈ›area unui nou lăcaÈ™ de cult în această margine de BucureÈ™ti - păjureni, dar È™i oameni din celălalt capăt al oraÈ™ului, bucureÈ™teni È™i argeÈ™eni sau care locuiesc în alte oraÈ™e, rezidenÈ›i sau stabiliÈ›i pe meleaguri străine. De altfel, aceÈ™tia (rude, prieteni, vecini, colegi sau simple cunoÈ™tinÈ›e cucerite de fervoarea sa) ocupă aproape în întregime primele 20 de locuri în lista ctitorilor bisericii din lemn, listă aflată în interiorul bisericii, în stânga uÈ™ii de la intrare.

O dorință împlinită - Domnul Vasile Vișinescu

biserica de lemn parohia sfanta vineri pajura

La fel de important, domnul Vișinescu a avut inspirația să vadă în părintele Radu Ilinoiu (îmbrățișat cu drag drept paroh al bisericii care la acea vreme nu exista nici măcar pe hârtie, ci doar în mintea și sufletul inițiatorilor) pe cel care urma să devină nu doar păstorul vrednic al credincioșilor din Pajura, care demult doreau să aibă un preot aproape de nevoile lor spirituale și să se poată închina la o biserică în cartier, dar și, așa cum spunea deseori, cel de-al treilea copil al său. De la începuturile parohiei până la decesul său din anul 2009, domnul Vișinescu a avut constant inițiativa și s-a sfătuit mereu cu părintele Ilinoiu pentru toate evenimentele majore de care a depins sau care au completat identitatea noii biserici.

 

Vasile ViÈ™inescu a iniÈ›iat È™i s-a implicat direct, împreună cu comitetul bisericii, în cele mai importante repere din efortul anevoios, dar aducător de răsplată, al înființării parohiei Pajura: obÈ›inerea aprobării din partea Patriarhiei pentru noua parohie È™i pentru construcÈ›ia bisericii din lemn; obÈ›inerea terenului din partea primăriei (teren propus de soÈ›ia sa, d-na Elena ViÈ™inescu, ca fiind cel mai potrivit pentru biserică, contrar celor identificate iniÈ›ial de dl. ViÈ™inescu È™i părintele Ilinoiu după ce au bătut cu pasul tot cartierul Pajura, È™i care a permis ulterior construcÈ›ia oficiului parohial È™i a bisericii mari din piatră)  È™i a aprobărilor pentru construcÈ›ie; alegerea hramului bisericii È™i obÈ›inerea veÈ™mântului care a stat pe moaÈ™tele Sfintei Cuvioase Parascheva de la IaÈ™i; etc.

 

În amintirea celor care l-au cunoscut rămâne ca un om deosebit, săditorul seminței din care s-au dezvoltat o nouă parohie bucureșteană, o insolită biserică tradițională din lemn în Bucureștiul secolului XXI și, 10 ani mai târziu, o superbă biserică din piatră în stil brâncovenesc, capodoperă a arhitecturii post-decembriste și totodată noul centru al comunității enoriașilor din cartierul Pajura ce răspunde pe deplin nevoilor lor spirituale și sociale.

interior biserica parohia sfanta vineri pajura
Please reload

bottom of page